img-10-600x401
Novosti

Njega travnjaka u proljeće

ČIŠĆENJE TRAVNJAKA NAKON ZIMSKOG ODMORA

Stiglo je toplo vrijeme, pravo vrijeme da se pobrinete za vaš travnjak. Nakon zime, vaš travnjak je jako gladan, ali prije nego krenete s prihranjivanjem, morate ga ponovo urediti. Započnite sakupljanjem lišća i grana koje su ujesen, nakon zadnjeg čišćenja i tijekom hladnog godišnjeg doba, pale na tlo. Koliko njege je vašemu travnjaku potrebno, ovisi o tome koliko je trava tijekom zime morala pretrpjeti: je li obrasla mahovinom i je li pokrivena posušenom travom? Ima li puno odumrle trave? U svakom slučaju, ako je to moguće, vašem travnjaku potrebno je vertikutiranje.

KAKO DOBITI LIJEP I ZDRAV TRAVNJAK?

Da biste dobili lijep i zdrav travnjak, započnite s temeljitim čišćenjem njegove površine. Listovi i opale sitne grane mogu se jednostavno ukloniti grabljama. Za taj zadatak najbolji pomagač vam može biti STIHL usisivač lišća. Uredite svoj travnjak koji se tijekom zime jako iscrpio a na njegove ogoljene dijelove možete posijati novu travu.

PORAVNAVANJE NERAVNINA NA ZEMLJI

Pošto ste uklonili grane i lišće, možda ćete morati poravnati i neravnine na zemlji. Ovaj dio njege travnjaka možete obaviti posve jednostavno, pomoću lopate ili grablji. Zemlju pritom trebate razvući i rasporediti po travnjaku, trava će opet, unutar nekoliko tjedana, izrasti i na ogoljenim mjestima. Da biste bili sigurni u uspjeh, možete na te dijelove travnjaka dodatno posijati novu travu.